28 maart 2018

Beslagvrije voet

U heeft geld nodig om van te leven. Zorg dat u dat krijgt.

Als u uw rekeningen niet op tijd betaalt, kunt u te maken krijgen met loonbeslag. Dan krijgt een beslaglegger een deel van uw loon of uitkering. Maar u hebt geld nodig om van te leven. Dus u moet elke maand een bedrag overhouden. Dat is de beslagvrije voet: het maandbedrag dat u nodig heeft om uw vaste lasten van te betalen. U moet altijd uw maandbedrag overhouden. Dus ook als er meerdere beslagleggers zijn. Zij moeten allemaal rekening houden met uw beslagvrije voet.

De beslaglegger berekent hoeveel u per maand mag overhouden. Als beslagleggers uw gegevens niet hebben, kiezen ze voor een standaard maandbedrag. Dit bedrag klopt niet altijd met wat u moet krijgen. Zorg dus dat de beslaglegger alle gegevens heeft over:

* Uw leeftijd
* Of u een partner heeft
* De leeftijd van uw partner
* Of u kinderen onder de 18 heeft
* Hoeveel premie zorgverzekering u betaalt
* Hoeveel huur of hypotheekrente u betaalt
* Hoeveel toeslagen en kindgebonden budget u krijgt

Bereken de hoogte van de beslagvrije voet

Hoeveel u per maand mag houden, hangt af van uw situatie. Bekijk welk effect kosten en inkomsten hebben op uw maandbedrag. De beslagvrije voet kunt u berekenen op Uw beslagvrije voet (bereken.uwbeslagvrijevoet.nl).  Deze website is gemaakt door de Rijksoverheid.

Let op dat de deurwaarder bij loonbeslag altijd rekening moet houden met de beslagvrije voet.

Let op dat de deurwaarder soms ook in het geval van zogenaamd bankbeslag de beslagvrije voet in acht moet nemen. Bijvoorbeeld wanneer hij beslag legt op het moment dat uw loon of uitkering net is gestort. Dit is dan eigenlijk een loonbeslag.

Vraag advies over uw mogelijkheden bij het Juridisch Loket of een incasso advocaat.


Toegang tot betaalbare rechtshulp bij incassovragen en problemen
Stichting Mindercasso maakt zich sterk voor goede en betaalbare rechtsbijstand aan mensen die dat nodig hebben, maar de middelen moeilijk kunnen vinden.

Op onze website leggen wij vragen over incassoprocedures helder uit en dragen wij oplossingen aan hoe daarmee om te gaan. Ons landelijk dekkend netwerk van vrijwilligers is het hele jaar door 24/7 per mail, chat en telefoon bereikbaar voor mensen met dringende incassovragen en problemen. Onze hulp is gratis.

Contact
Neem contact met ons op via het reactieformulier.

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 5 files.